Zielona herbata otaczana jest niemalże czcią na Dalekim Wschodzie skąd pochodzi. Należy do najzdrowszych napojów na świecie, a o jej właściwościach pisano już w starożytności. W ciągu ostatnich lat zdobyła też dużą popularność na Zachodzie. Przeprowadzono do tej pory liczne badania naukowe na temat właściwości zielonego naparu i wielu ekspertów uważa, że warto go włączyć do codziennej diety.
Skąd pochodzi zielona herbata?
Zieloną herbatę, podobnie jak czarną przyrządza się z liści herbaty chińskiej (camelia sinensis), ale nie poddaje się ich procesowi fermentacji. Napar posiada jasno-zielony kolor i trochę gorzki smak. Wiadomo, że znany był już w Chinach w 3 tysiącleciu p.n.e., gdzie uważano go za lekarstwo. Zieloną herbatę piło się też powszechnie w Japonii, a także w Indiach i Tajlandii. Według Japończyków napój ten wspomagał leczenie kilkudziesięciu różnych schorzeń. Istnieje wiele rodzajów zielonej herbaty, a różnią się wyglądem liści oraz smakiem i aromatem. Największym producentem tego rodzaju herbaty są oczywiście Chiny (70% światowej produkcji).
Właściwości zdrowotne
Kiedy warto pić zieloną herbatę i jakie posiada właściwości?
- Zielona herbata wspomaga odchudzanie – substancje w niej zawarte przyspieszają przemianę materii i mogą zmniejszać apetyt, dlatego powinny pić ją osoby odchudzające się.
- Oczyszcza organizm – zielona herbata posiada właściwości moczopędne i przyspiesza dzięki temu proces detoksu organizmu.
- Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i układu krążenia
- Posiada właściwości uspokajające
- Poprawia koncentrację i sprawność umysłową
- Pomaga w zachowaniu odporności – dzięki zawartości aminokwasów, polifenoli i teaminy chroni przed różnymi infekcjami. Zieloną herbatę warto też pić podczas choroby, gdyż posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Odżywia skórę – opóźnia procesy starzenia. Istnieją liczne kosmetyki z dodatkiem zielonej herbaty, zwłaszcza dla skóry tłustej i z problemami trądzikowymi.
- Obniża ryzyko występowania raka – dzieje się tak dzięki silnym przeciwutleniaczom, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Zielona herbata wzmacnia odporność komórek.
- Chroni przed cukrzycą typu drugiego – regularne picie zielonego naparu chroni przed wahaniami cukru w organizmie.
- Chroni dziąsła i zapobiega próchnicy
Jak zaparzać herbatę?
Aby zielona herbata dała nam jak najwięcej swoich właściwości należy ją odpowiednio zaparzać. Uważa się, że liści nie należy zalewać wrzątkiem tylko gorącą wodą. W zależności od rodzaju herbaty woda może mieć temperaturę od 70 do 90 stopni Celsjusza. Liście można zaparzać nawet trzy razy, ale znawcy mówią, że drugi napar jest najzdrowszy i najlepiej smakuje. Jeżeli chcemy, aby herbata pobudzała nas należy ją parzyć krótko (do 3 minut), jeżeli ma mieć właściwości relaksujące to trzeba zostawić ją na dłużej (około 6 minut).
Zieloną herbatę nie należy pić bez ograniczeń, gdyż tak jak wszystko może zaszkodzić w dużych ilościach. 2-3 filiżanki dziennie powinny wystarczyć. Osoby, które chcą pić zieloną herbatę ze względu na walory zdrowotne, ale nie pasuje im jej cierpki smak mogą wybrać herbaty smakowe np. z dodatkiem kwiatów jaśminu.
Źródło: https://www.podepnij.pl/zdrowie-i-uroda/3-niesamowite-korzysci-przeciwstarzeniowe-zielonej-herbaty
Nie smakuje, ble!
Nasza ulubiona… ale no cóż, o gustach się nie dyskutuje.