Olej z czarnuszki znany jest już od wieków, a starożytni Egipcjanie nazywali go „złotem faraonów”. Nie bez powodu mówi się, że czarnuszka to małe ziarenko o wielkiej mocy. Zawiera ona jednocześnie tyle korzystnie działających substancji, że mało która przyprawa może się z nią pod tym względem równać. Wytworzony olej z czarnuszki ma zastosowanie przy wielu dolegliwościach, stąd powinien na stałe zagościć w diecie całej rodziny. W poniższym artykule przedstawiamy jakie właściwości posiada, omówimy również korzyści zdrowotne płynące z zastosowania tego oleju.
Prozdrowotne substancje oleju z czarnuszki
Bogactwo składników zawartych w oleju z czarnuszki zostało docenione już w starożytności. Eksperci uważają, że do najważniejszych z nich należy tomochinon, czyli składnik olejku eterycznego. Ma on działanie przeciwzapalne, porównywalne z aspiryną, jak również przeciwbólowe i co najważniejsze – przeciwnowotworowe. Oprócz niego olej z czarnuszki posiada wiele innych, bardzo ważnych składników. Są to między innymi:
- Kwasy tłuszczowe – olej składa się w 85 procentach z kwasów tłuszczowych. Należą do nich: kwas linolowy, alfa-linolenowy, eikozadeniowy, palmitynowy oraz mirystonowy,
- Minerały – cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas,
- Witaminy – A, E, F, B1, B3, B6 oraz biotyna,
- Alkaloidy – m.in. nigelliny, nigellaminy, nigellidyny, nigellicyny,
- Fosfolipidy i fitosterole,
- Flawonoidy i saponiny,
- Białka – olej z czarnuszki dostarcza ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów,
- Węglowodany.
Należy pamiętać, że olej z czarnuszki, aby zachował swoje właściwości, musi być tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce, w ciemniej butelce chroniącej przed światłem słonecznym, spożywać go należy wyłącznie na surowo.
Olej z czarnuszki działanie
Wzmacnia odporność – badacze z Florydy udowodnili naukowo, że przyjmowanie dwa razy dziennie oleju z czarnuszki wpływa na wzrost liczby komórek odpornościowych, jak również większą aktywność układu immunologicznego.
Sprzymierzeniec w walce z alergią – naukowcy są jednego zdania, jeżeli chodzi o zastosowanie oleju z czarnuszki, jako naturalnego leku na alergię oraz często nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Przeprowadzone badania potwierdziły, że substancja ta skutecznie łagodzi katar sienny.
Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego – według przeprowadzonych badań, olej z czarnuszki skutecznie chroni organizm przed groźną bakterią wywołującą między innymi wrzody żołądka. Refluks, wrzody dwunastnicy, a także zatrucie pokarmowe również należą do dolegliwości, w walce z którymi olej będzie niezwykle pomocny.
Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Jakie działanie niesie za sobą jego regularne stosowanie?
- Obniża ciśnienie krwi,
- działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo,
- działa antyoksydacyjnie,
- działa przeciwzapalnie,
- działa hepatoochronnie,
- działa ochronnie na miąższ nerek
- działa ochronnie przed promieniowaniem.