Kawa mielona czy rozpuszczalna ?

0
2542

Co większość z Nas robi gdy czuje się senna, zmęczona lub gdy chce sobie poprawić nastrój ? Sięga po kawę. Kawa towarzyszy nam każdego dnia. Wiele osób pije ją także z przyzwyczajenia lub dla walorów smakowych i to przeważnie te decydują o wyborze kawy. Obecnie na rynku poza różnorodnością gatunkową, mamy do wyboru cztery rodzajów kawy – kawę w ziarnach niepaloną (zieloną), kawę w ziarnach paloną oraz najpopularniejsze, na których się skupimy w tym artykule, a mianowicie mieloną i rozpuszczalną . Którą z nich wybrać ? Która jest zdrowsza, mniej szkodliwa dla organizmu ?

 

Kawa mielona – plusy i minusy

Kawa mielona jest kawą naturalną, która nie jest poddawana skomplikowanym procesom technologicznym przy obróbce, dlatego uważana jest za zdrowszą. Powstaje w wyniku prażenia zmielonych dobrej jakości nasion krzewu kawowego.

Jest mocniejsza gdyż zawiera więcej kofeiny oraz ma intensywniejszy smak i aromat. Posiada mnóstwo antyoksydantów, które giną w procesie powstawania kawy rozpuszczalnej.  Niestety podnosi poziom cholesterolu bardziej niż rozpuszczalna poprzez zawarte w oleju kawowym diterpeny – cafestol i kahweol, których najwięcej zawiera kawa parzona po turecku. Z drugiej strony substancja ta działa antyoksydacyjnie.

Kawa parzona po turecku szczególnie podrażnia błonę śluzową żołądka oraz zawiera niezdrowe związki eteryczne. Ponad to kawa palona jest źródłem akrylamidu, który jest substancją rakotwórczą i jego nadmierne spożywanie przyczynia się do powstawania nowotworów pęcherza moczowego.

Niską zawartość związków eterycznych i substancji drażniących posiada kawa Arabica, która jest także delikatna w smaku.

 

Kawa rozpuszczalna – plusy i minusy

Kawa rozpuszczalna jest poddawana dużo bardziej skomplikowanym procesom podczas produkcji. Powstaje poprzez rozdrobnienie ziaren, które są przeważnie gorszej jakości i przepuszczenie ich przez strumień gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Ekstrakt, który powstaje jest oczyszczany, filtrowany  i suszony. Za najlepszą jest uważana kawa liofilizowana, powstająca w procesie wymrażania naparu kawy.

Zawiera szkodliwy nikiel będący związkiem uczulającym i znacznie więcej substancji chemicznych, które poprawiają smak, a podczas obróbki kawa traci cenne antyoksydanty. Najbardziej niezdrowe są tzw. kawy 3w1, które są fatalnej jakości i zawierają mniej kofeiny. Kawy rozpuszczalne jeżeli do ich produkcji użyto spleśniałych ziaren mogą zawierać produkowaną przez pleśń  silnie toksyczną ochrakoksyne A, która działa rakotwórczo, może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, nerek oraz powodować wady rozwojowe płodu.

 

Więc jaką kawę wybrać?

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, która kawa będzie dla nas zdrowsza. Przede wszystkim należy postawić na kawę dobrej jakości oraz kierować się umiarem podczas jej spożycia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj