Kasze to prawdziwe bogactwo, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Poza tym są również bardzo smaczne. I nie bez znaczenia jest łatwość ich przyrządzania. Do jednych z najbardziej cenionych i popularnych kasz w Polsce zalicza się kasza gryczana biała. Czym się ona dokładnie charakteryzuje? Z czego powstaje i jakie dania z jej udziałem można przygotować?
Kasza gryczana biała a palona
Wybór kasz jest coraz większy, a ich popularyzacja z pewnością przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dlatego warto je uwzględniać w swojej diecie. Do tych, które są najchętniej wybierane, zaliczyć należy przede wszystkim kasze gryczane. Dzielą się one na dwa rodzaje. Pierwszym jest kasza gryczana biała niepalona, natomiast drugim kasza gryczana palona, określana także jako kasza gryczana prażona.
Obie kasze są produkowane z ziaren gryki zwyczajnej. Przy czym kasza gryczana biała w przeciwieństwie do kaszy gryczanej prażonej, nie jest poddawana dalszej obróbce termicznej. Dzięki temu zachowuje o wiele delikatniejszy smak i nieco bogatszy zasób składników odżywczych.
Kasza gryczana biała i jej właściwości
Skład, jakim charakteryzuje się kasza gryczana biała niepalona, jest wyjątkowo korzystny dla naszego zdrowia. Na samym początku trzeba zaznaczyć, że kasza gryczana biała to doskonały produkt dla osób z nietolerancją glutenu. Gryka jest bowiem zbożem rzekomym bezglutenowym. Ponadto bogactwo takich związków jak żelazo, magnez, cynk, rutyna, antyoksydanty, białko, dobrze przyswajalne węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy z grupy B przyczyniają się do:
- usprawnienia pracy układu trawiennego (korzystny wpływ na perystaltykę jelit)
- zapewnienia długiego uczucia sytości (odchudzanie)
- ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworowych
- obniżenia ciśnienia i cholesterolu
- odkwaszenia organizmu
- prawidłowej pracy układu nerwowego i układu krążenia
Kasza gryczana biała niepalona wpływa również pozytywnie na kondycję ogólną organizmu, opóźniając między innymi oznaki jego starzenia.
Kasza gryczana niepalona w kuchni
Kasza gryczana biała ma równie szerokie zastosowanie w kuchni, jak jej prażony odpowiednik. Z powodzeniem można ją używać jako alternatywę dla ziemniaków, ryżu czy klusek w daniach głównych. Doskonale smakuje z gulaszem, zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Nadaje się także jako składnik farszu do pasztecików, gołąbków czy krokietów.
Można z niej również przyrządzać kotlety wegetariańskie. Kasza gryczana biała niepalona to także doskonały dodatek do sałatek. Tym samym jej zastosowanie kulinarne jest naprawdę bardzo duże, co w połączeniu z odżywczym składem, czyni ją jednym z niezwykle zdrowych produktów spożywczych, które warto uwzględnić w swojej diecie.