Już starożytni Aztekowie i Majowie cenili sobie jego właściwości lecznicze przyrządzając napój ze sproszkowanych nasion owoców kakaowca. Prowadzone obecnie badania naukowe dostarczają dowody potwierdzające prawdziwość kolejnych zdrowotnych zalety tego produktu.
Właściwości
Kakao jest przede wszystkim bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Surowe ziarna kakaowca zawierają 15 razy więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 25 razy więcej niż zielona herbata. Produkt ten stanowi obfite źródło żelaza, magnezu, wielu witamin, mikroelementów i zdrowych kwasów tłuszczowych omega 6.
Zawartość fenyloetylaminy poprawia koncentrację oraz pamięć. Dzięki zawartości endorfiny, która jest naturalnie produkowana przez nasz organizm podczas wysiłku fizycznego oraz aminokwasów pełniących istotną rolę w produkcji serotoniny posiada właściwości antydepresyjne. Dodatkowo zawartość kwasu walerianowego łagodzi stres i uspokaja.
Kakao w profilaktyce
Udowodniono jego korzystne działanie w zapobieganiu chorobom układu krążenia takim jak choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze poprzez neutralizację złego cholesterolu oraz regulację ciśnienia krwi. Przeciwdziała również kamicy nerkowej utrudniając tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.
Kakao w walce z chorobą
Proantocyjanidyn jest substancją pochodzącą z ekstraktów kakao, która łagodzi objawy cukrzycy obniżając poziom cukru we krwi.
Jego właściwości mogą pomóc również w walce z nowotworem spowalniając jego rozwój.