Dietetycy są zgodni, że dzień powinno się zacząć od pożywnego, zdrowego śniadania. Naturalne płatki i musli z orzechami oraz owocami, pozbawione konserwantów i sztucznych barwników to szybki sposób, by dostarczyć sporej dawki energii, mikroelementów, a także zaspokoić poranny apetyt.
Przygotowanie musli w domu
Płatki owsiane warto podpiec lekko w piekarniku, by zyskały na chrupkości. Inne płatki również znakomicie pasują do porannej porcji witamin np. kukurydziane czy orkiszowe. Ciekawym dodatkiem może być dmuchany ryż, chrupiąca gryka lub preparowane ziarna pszenicy, również do chrupania.
Wartościowym składnikiem każdego musli są owoce np. chipsy z banana, wiórki kokosowe, ananas suszony, morele, śliwki, jagody goi i kostki kandyzowanego imbiru. Zamiast suszonych można dodać świeże truskawki, maliny lub borówki amerykańskie. Niestety sezon na te owoce jest dość krótki, dlatego chętnie zimą wybieramy liofilizowane polskie owoce, które nie tracą swoich wartości odżywczych.
Jedzenie owoców odmładza i dodaje witalności
Wszyscy lubią świeże owoce za ich soczystość, słodycz i aromat, który kojarzy się z latem. Owoce zawierają antyoksydanty, przeciwdziałają starzeniu i dodają młodzieńczej witalności. W naszym klimacie, mimo zachodzących zmian brakuje słońca, a amplitudy temperatury są zbyt wysokie, by takie rośliny, jak bananowce, drzewka pomarańczowe, figowce czy smaczliwka z awokado mogły wydać owoce oraz przetrwać zimę. Pozostaje wiec cieszyć się przetworami, ale niekoniecznie z cukrem.
Liofilizowane, polskie owoce to dobry ekwiwalent dla świeżych truskawek i malin. Natomiast naturalnie suszone egzotyczne gatunki dodadzą musli mnóstwa słodyczy i aromatu. Na szczęście są sklepy ze zdrową żywnością, które oferują takie specjały bez cukru lub z niewielką jego ilością.
Jakie owoce suszone pasują do porannej owsianki?
- Ananas suszony naturalnie w plastrach – źródło węglowodanów, błonnika, witaminy C, A i z grupy B, a ponadto minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, potas,
- Chipsy kokosowe – źródło węglowodanów i tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych,
- Kandyzowana marakuja lekko słodzona – owoc z Tajlandii, który jest bogaty w błonnik i białko oraz fruktozę i doda każdej owsiance więcej wyrazu,
- Śliwki węgierki suszone bez pestek – doskonały sposób na pobudzenie przemiany materii.
Połączenie zboża ze zdrowymi owocami i orzechami
Łączenie orzechów i owoców ze zbożami to idealny sposób na początek dnia! Śniadanie musi dostarczać niezbędną do funkcjonowania energię oraz witaminy, a także potrzebne nam składniki mineralne. To najważniejszy posiłek w trakcie dnia i należy o tym pamiętać, także podczas odchudzania, ponieważ w ten sposób mobilizuje się do działania układ pokarmowy i przemianę materii. Musli warto wzbogacić ulubionymi owocami oraz wybranymi orzechami. Płatki można zjeść z ciepłym mlekiem czy jogurtem. Jeśli nie tolerujesz laktozy, dobrym wyjściem będzie zalać musli wieczorem wodą, a rano dodać odrobinę wrzątku i łyżkę miodu.