Życie w zgodzie z naturą jest kwestią, na której zależy coraz większej grupie ludzi. Z tego względu nie tylko bardziej dbamy o środowisko naturalne, ale również decydujemy się na zakup ekologicznej żywności. Jednym z takich właśnie produktów jest chleb BIO, który cieszy się coraz większym uznaniem wśród konsumentów.
Jakie zalety ma ekologiczne pieczywo?
Spożywanie chleba BIO sprawia, że wspieramy zarówno środowisko naturalne jak również własne zdrowie. Do najważniejszych zalet tego pieczywa zaliczamy:
- Użycie do jego wypiekania wyłącznie produktów najwyższej jakości, pochodzących jedynie z ekologicznych gospodarstw rolnych, znajdujących się z dala od zakładów produkcyjnych, dróg i innych szlaków komunikacyjnych. Naturalne metody uprawy zbóż, w których wykorzystywane są nawozy organiczne wpływają na spowolnienie degradacji środowiska
- Niewywoływanie alergii i wspieranie prawidłowego działania układu pokarmowego
- Zachowywanie pełni wartości odżywczych, dzięki zastosowaniu specjalnego procesu produkcji. Doskonałym przykładem pełnowartościowego pieczywa jest chleb z Samopszą BIO, który zawiera duże ilości białka, cennych aminokwasów egzogennych oraz minerałów, m.in. potasu, żelaza i magnezu
Jak wygląda proces produkcyjny ekologicznego pieczywa?
Produkty BIO są produkowane nie tylko ze 100% naturalnych składników, ale również w kontrolowanych warunkach, spełniających określone normy. Cała linia produkcyjna podlega certyfikacji, dlatego słowo BIO zarezerwowane jest wyłącznie dla wypieków powstających w takich właśnie warunkach i oznaczonych tzw. euroliściem.
Chleb na naturalnym zakwasie również jest godny polecenia
Osoby, które chcą się zdrowo odżywiać mogą wprowadzić do codziennego jadłospisu także chleb razowy pieczony na naturalnym zakwasie. Zakwas sprawia, że podczas fermentacji, kwas fitynowy nie reaguje z metalami i tym samym cenne minerały takie jak: żelazo, magnez, wapń i cynk pozostają w produkcie. Takie pieczywo oraz chleb BIO można kupić w Piekarni na Mokotowie.