Moda na zdrowe odżywianie nie przemija, a wręcz przeciwnie nabiera na sile. Ludzie coraz uważniej zwracają uwagę na to, co jedzą, starając się unikać pustych kalorii. Dotyczy to również chleba. Dość często większość z nas zadaje sobie pytanie czy warto go jeść, a to z racji tego, że istnieje powszechne przekonanie, że ten produkt spożywczy tuczy. Czy to rzeczywiście prawda? Czy można zrezygnować z chleba na zawsze? O tym poniżej!
Węglowodany są nam potrzebne…
Chleb to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów,( przede wszystkim skrobi). Zawiera ich od 40 do 70 % w swoim składzie. Jak wiadomo, mózg ludzki nie może bez nich prawidłowo funkcjonować, ponieważ dostarczają one energii i wpływają na procesy myślowe, a zatem jest to jeden z głównych powodów, dla których z chleba nie powinno się rezygnować.
Bez błonnika ani rusz!
Błonnik to substancja, której w codziennej diecie nie może zabraknąć. Reguluje on przede wszystkim procesy trawienne, pozwala oczyścić jelita z zalegających w nich złogów, tym samym regulując prawidłową masę ciała. Zawartość błonnika w chlebie jest całkiem spora, więc przeczy to temu, jakoby chleb miał tuczyć.
Z chleba nie warto rezygnować!
Wszystkie powyższe informacje, zdecydowanie przemawiają za tym, że z chleba nie warto rezygnować. Dostarcza on tyle ważnych i potrzebnych dla organizmu składników, iż bez nich prawidłowe funkcjonowanie zarówno układu nerwowego, jak i pokarmowego może ulec zachwianiu. Jeśli wybieramy chleb dobrze będzie sięgnąć po taki na słodzie jęczmiennym. Więcej znajdziesz na tej oto stronie: https://naturalniezdrowe.pl/drozdze-i-slody/116-slod-do-wypieku-jeczmienny-naturalny-500g-5902721170701.html. Zawiera on nie tylko dodatkowe wartości odżywcze i mineralne, ale również ma wyjątkowe walory smakowe. Ponadto przy wyborze odpowiedniego pieczywa, warto zapytać sprzedawcę o jego pełny skład. Najlepiej unikać, tego, „wzbogaconego” różnego rodzaju ulepszaczami. Dziś wiele osób, decyduje się też na samodzielne wypiekanie chleba w domu. Nie jest to wcale wielka filozofia, a mamy pewność co do jego zawartości.
Inne witaminy i białko…
Ponieważ istnieje przekonanie, że chleb jest niezdrowy, to mało ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że jest on źródłem witamin z grupy B ( B1 i B2), niacyny, witaminy E, żelaza, wapnia czy fosforu. Zawiera również białko, które jak wiadomo jest podstawowym składnikiem budulcowym tkanek ustrojowych, czyli prościej ujmując ludzkiego organizmu.