Szacuje się, że co najmniej dwie trzecie dorosłych obecnie próbuje schudnąć lub zapobiec przyrostowi masy ciała. Patrząc na osoby w swoim otoczeniu mam wrażenie, że jest ich dwa razy więcej… Nawet szczupli ludzie coraz częściej mają tendencję do narzekania, że chcieliby trochę zrzucić.
Każdy chce być chudy
Osoby próbujące schudnąć mają bardzo często nierealistyczne oczekiwania, a jeśli nie zostaną one natychmiast zrealizowane, szybko tracą motywację. Dane sugerują, że ludzie, którzy chcą schudnąć, chcą pozbyć się co najmniej 30% początkowej masy ciała, co jest dość sporą liczbą. Cele ustanawiane sobie przez odchudzające się osoby opierają się bardziej na wyglądzie i fizycznym komforcie niż na zdrowiu.
W ciągu ostatnich 50 lat zaobserwowano wzrost liczby diet o różnych rodzajach: począwszy od całkowitego postu, diet ograniczających liczbę spożywanych kalorii do 300-400 dziennie, diet płynnych, diet opartych na suplementach, diet zbilansowanych z różnymi rozkładami makroskładników (np. 5-60% węglowodanów, 2-70% tłuszczu i ≥20% białka.
Większość osób borykających się z nadwagą choć raz w życiu próbowała jednej, dwóch lub więcej wyżej wymienionych diet, starając się utracić lub kontrolować swoją wagę.
A dlaczego nie każdemu się udaje?
Wielu z odchudzających się przede wszystkim ogranicza w swojej diecie spożycie tłuszczu, nie zwracając większej uwagi na ilości przyjmowanych każdego dnia kalorii i zwiększenie aktywności fizycznej. A to właśnie one są czynnikiem kluczowym przy redukcji masy ciała. Spore grono tych osób wykazuje zaangażowanie jedynie przez krótki czas, dość szybko się zniechęca. Nawet, jeżeli uda im się osiągnąć założony cel dzięki sporym restrykcjom, nie są w stanie na dłuższą metę utrzymać właściwych nawyków i wracają prędzej, czy później do punktu wyjścia. A czasem wystarczą bardzo proste zmiany, takie jak zmiana codziennych nawyków, która znacznie ułatwia utratę wagi.
Wyznacznikami zdolności do utrzymania masy jest w znacznym stopniu genetyka, zachowania żywieniowe i środowisko. Niemniej jednak, dieta jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na stabilność masy ciała. Liczne badania wykazały, że spożywanie mniejszej liczby kalorii niż wymagana i zmiana rozkładu kalorii pochodzących z poszczególnych makroskładników może odgrywać kluczową rolę. Tym samym, zachowania żywieniowe, takie jak często odstępstwa od diety i objadanie się powodują nawrót wagi.
Suplemencie, pomóż!
W ostatnim dziesięcioleciu przemysł dietetyczny eksplodował. Oprócz diet, wielu pacjentów próbuje suplementów diety, aby osiągnąć szybką utratę wagi. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi, suplement diety jest zdefiniowany jako produkt inny niż tytoń, który zawiera „składnik dietetyczny” i ma na celu uzupełnienie diety. Składniki dietetyczne obejmują witaminy, minerały, zioła lub inne substancje roślinne, aminokwasy i substancje, takie jak enzymy i metabolity. Suplementy diety mogą występować w wielu postaciach, w tym w postaci proszku, tabletki, płynu lub kapsułki. Nie powinny być używane jako żywność konwencjonalna lub jako jedyny posiłek lub podstawę diety.
Jaka jest ich rola? Bezcenna, zarówno dla promocji zdrowia, jak i dla zapobiegania chorobom przewlekłym. Jak zawsze, należy zachować rozsądek i wziąć pod uwagę obawy dotyczące bezpieczeństwa oraz ich dawki. W przeciwieństwie do leków, producenci nie są zobowiązani do ujawniania szczegółowych informacji na temat bezpieczeństwa lub rzekomych skutków ubocznych wynikających z regularnego stosowania produktów uzupełniających. Nie zmienia to faktu, że odpowiednio dobrane suplementy, bazujące na naturalnych, dobrych dla organizmu składnikach, są nieprzecenioną pomocą dla wszystkich zmagających się z większą niż wskazana liczbą kilogramów. Nawet na forach w Internecie, kiedy czytamy o takich składnikach jak zielona kawa, opinie, na które trafiamy, są w większości entuzjastyczne. Pozwólmy więc sobie pomóc.