Każdy z nas lubi słodycze i nie umie bez z nich żyć. Poranna kawa czy herbata bez odrobiny cukru nie ma tego smaku, który pobudza i pozytywnie nastraja nas do całego dnia. Dlatego świat bez słodyczy byłby ubarwiony w kolorach szarości i mętności naszego istnienia.
Cukry podobnie jak inne substancje odżywcze są potrzebne naszemu organizmowi. Dlatego nasze ciało co jakiś czas się o nie upomina. Z tego względu trudno nam z nich zrezygnować na stałe pomimo to, że mówi się dużo o ich szkodliwości. Powodem takiego stanu rzeczy jest najbardziej popularny na świecie środek do ich przyrządzania, jakim jest biały cukier.
Dlaczego biały cukier jest szkodliwy
Lekarze przekonują o tym, że spożywanie białego cukru w dłuższej perspektywie jest szkodliwe dla naszego organizmu. Ponadto ma negatywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie i sylwetkę, ale również na pracę mózgu i pogodę ducha. Ludzie spożywający duże ilości białego cukru mają problemy z koncentracją, częściej popadają w depresję oraz odczuwają chroniczne zmęczenie. Dlaczego biały cukier wywołuje takie dolegliwości, pomimo tego, że znany jest od zarania dziejów i powszechnie stosowany od kilkuset lat ?
Obecnie ta substancja nie ma nic wspólnego z naturalnym wyrobem żywnościowym takim, który spożywali nasi pradziadowie. Podobnie jak kiedyś produkowany jest z buraków lub trzciny cukrowej, ale sok z tych roślin poddawany jest wieloetapowym procesom chemicznym, które wytrącają z nich wszystkie składniki odżywcze. Dlatego cukier dostępny na półkach sklepowych jest ubogi w witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju i pracy naszych organizmów. Jednym słowem kupujemy czysto chemiczny produkt, który cukier przypomina tylko ze smaku.
Czym zastąpić cukier w codziennej diecie
Cukier jest jednym ze składników potrzebnych do rozwoju i funkcjonowania wielu procesów biochemicznych w naszym organizmie. Dlatego nie można z niego zrezygnować na stałe, ale należy zastąpić popularny produkt sklepowy naturalnymi i wartościowymi substancjami słodzącymi. Produkty te zawierają wyłączenie naturalne sacharydy i substancje z wyciągów roślinnych i owocowych, które pozytywnie wpływające na zdrowie, sylwetkę oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Posiadają potrzebne składniki odżywcze oraz charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co w duże mierze wpływa na prawidłową wagę oraz procesy metaboliczne w organizmie. Zalecane są dla osób odchudzających się, prowadzących zdrowy tryb życia i cierpiących na cukrzycę. Ponadto ich smak, aromat i konsystencja przypomina biały cukier, z tego też względu z powodzeniem mogą być stosowane w powszechnym użytkowaniu, jako wyroby zastępujące popularny produkt sklepowy (biały cukier).
Można je stosować jako substancje słodzące zimne oraz gorące napoje, jak i w kuchni do przyrządzania ciepłych i zimnych potraw. Doskonale nadają się do pieczenia zdrowych ciast i ciasteczek, zawierających w swoim składzie zamiennik powszechnie stosowanego białego cukru.
Szeroki asortyment naturalnych cukrów żywnościowych znajdziecie Państwo w aptece Cefarm.