Jeśli kończą Ci się pomysły na śniadania, a potrzebujesz trochę weny do przygotowania porannych posiłków dla całej rodziny, to koniecznie zobacz przepis na dżem z winogron. Jest to miła odmiana do codziennego menu, która spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do tego proste placuszki z 3 składników i pyszna całość jest gotowa.
Czy znasz dżem z winogron? To miła odmiana dla tradycyjnych smaków
Każdy miłośnik słodkich śniadań, na pewno ma sprawdzone opcje pieczywa z dżemem. Dżem truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy, porzeczkowy, to wybrane, najbardziej popularne smaki dżemów. Jest to pyszny dodatek do grzanek, kanapek, naleśników i placuszków. Ten słodki przysmak ma nie tylko duże walory smakowe, ale i jest zdrowy. Najlepiej wybrać wersję bez cukru lub z jego małą zawartością. Będzie to bardziej dietetyczna opcja dla każdego. Czy winogrona nadają się do dżemu? Jak najbardziej, a dżem z winogron można z łatwością zrobić samodzielnie. Jest to zresztą najlepsza opcja, bo rzadko można go spotkać w sklepie, a i ma się kontrolę nad tym, co się do niego dodaje. Samodzielnie zrobione przetwory mogą służyć całą zimę i dają dużo satysfakcji. Można je zrobić razem z dziećmi, wtedy radość ze wspólnego gotowania będzie tym większa.
Jak zrobić dżem z winogron?
Można go spokojnie wykonać w domu i są dwie opcje wykonania. Jedna zakłada długie gotowanie winogron aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Druga z kolei zakłada podobny proces, ale dodaje się albo proszek zagęszczający albo pektyny (zdrowsza wersja). Najpierw gotujemy rozgniecione owoce z wodą około godziny. Masę można przelać przez sitko i następnie ponownie ją zagotować. Potem trzeba dodać cukier i proszek zagęszczający i ponownie zagotować całość. Najzdrowsza wersja dżemy to taka z pektynami zamiast proszku zagęszczającego i z ksylitolem zamiast cukru. Warto pamiętać, że jest to zdrowa przekąska, która przy okazji ma witaminy A i C. Dżemy kupowane w sklepie często mają konserwanty i dużo cukru, dlatego naprawdę warto zrobić swoją własną wersje dżemu, która sprawdzi się na lata.
Z czym można go podawać?
Dżem z winogron można z powodzeniem jeść na tosty i na kanapki, w tej wersji jest najbardziej znany. Szczególnie spodoba się dzieciom, które uwielbiają takie słodkie dodatki o przyjemnej konsystencji. Ale to nie wszystko, bo można go potraktować jako dodatek do placuszków. Jeśli brakuje Ci pomysłów na śniadania, to koniecznie spróbuj nowy przepisu jakim są placuszki z 3 składników. Są one bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie zdrowe i dietetyczne. To ich ogromny plus i dodatkowo dają energię na początek dnia. Poranki bywają najczęściej zabiegane i pomysł na szybkie śniadania jest na wagę złota dla całej rodziny. A jak zrobić takie placuszki? Wystarczy wymieszać tylko 3 składniki, a są to 2 dojrzałe banany, 2 jajka i 100 g płatków owsianych. Banany powinny być dobrze rozgniecione przed wymieszaniem. Następnie smażymy ma patelni naleśnikowej, można dodać trochę oleju, gdyby placki się przyklejały.