Białko stanowi podstawowy materiał budulcowy większości tkanek w naszym organizmie, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią podaż. Jako składnik pokarmowy znajduje się niemal we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Właściwa podaż białka jest ważna dla każdego człowieka, jednak szczególną uwagę na ten składnik powinny zwrócić uwagę osoby, którą chcą rozbudować swoją masę mięśniową. W jaki sposób można zwiększyć podaż białka w diecie? Podpowiadamy.
Jedzenie jajek
Największą sprawność i wartość odżywczą, zgodnie z badaniami ma białko znajdujące się w jajach kurzych. Warto więc wprowadzić więcej posiłków, zawierających właśnie ten składnik do swojej diety. Jajka można spożywać na twardo, na miękko, w formie jajecznicy bądź omletu, ale również jako dodatek do innych dań, na przykład sałatki czy barszczu. Dobrze spożywać jajka na śniadanie, ponieważ ze względu na wysoką zawartość białka, przez długi czas po spożyciu takiego posiłku będziemy syci.
Jedzenie mięsa, ryb i owoców morza
Białko znajdziemy również w mięsie, rybach i owocach morza. Często jednak przygotowanie takich posiłków zajmuje sporo czasu, dlatego osoby, które chciałaby zwiększyć ilość białka w swojej diecie lub po prostu zacząć zdrowo się odżywiać, niezależnie od tego, czy chcą schudnąć, czy też nie, mogą skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Na przykład na stronie https://mojcatering.com.pl/ dostępna jest szeroka gama diet, w których może znaleźć się zarówno mięso, ryby, jak i owoce morza, lecz również weganie i wegetarianie znajdą tam jadłospis skrojony na miarę swoich potrzeb.
Wprowadzenie do diety roślin strączkowych
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak dużą zawartością białka charakteryzują się rośliny strączkowe. Dlatego, jeżeli chcemy zwiększyć podaż tego składnika, powinniśmy wprowadzić do swojego jadłospisu soję, soczewicę, groch, ciecierzycę, fasolę białą i czerwoną. Jednak należy pamiętać, że strawność białka pochodzącego z roślin strączkowych jest mniejsza niż tego, które dostarczamy do organizmu wraz z żywnością pochodzenia zwierzęcego.
Przekąski wysokobiałkowe
Obecnie możemy znaleźć w sklepach różne przekąski wysokobiałkowe w formie batonów lub np. mieszanek orzechów. Warto wiedzieć, że każda z odmian orzechów w mniejszym lub większym stopniu jest źródłem białka, a także cennych kwasów tłuszczowych. Najwięcej tego składnika znajdziemy jednak w nerkowcach, orzechach ziemnych i migdałach, najmniej w orzechach brazylijskich.
Suplementacja białka w postaci odżywek
Pewną formą suplementacji białka jest też spożywanie preparatów białkowych w postaci odżywek. Takie produkty jednak należy wykorzystywać wyłącznie, wtedy kiedy nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiednich ilości białka dietą. Musimy wówczas jednak przestrzegać zaleceń producenta i nie przekraczać dziennej dawki takich preparatów.