Pokaż mi swój talerz, a powiem Ci, kim jesteś! Przegląd popularnych diet

0
518

Jesteśmy przyzwyczajeni do zmieniających się trendów w modzie, w wystrojach wnętrz czy fryzurach, ale czy wiesz, że w kwestii diet też można je zauważyć? Nowinki w żywieniu są często przyjmowane z entuzjazmem i chętnie promowane przez celebrytów czy influencerów. Niestety często restrykcyjne, nieodpowiednio ułożone diety bywają wręcz szkodliwe dla organizmu, dlatego planowanie swojego jadłospisu warto zostawić profesjonalistom, aby mieć pewność, że jesteśmy w dobrych rękach. Dowiedz się więcej!

Dieta wegańska

W ramach profesjonalnego cateringu dietetycznego Pomelo zbilansowanego przez dietetyków najlepszych w swoim fachu, masz do wyboru m.in. dietę wegańską, czyli wykluczającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Tego rodzaju żywienie jest popularne nie od dziś i choć wiele lat temu było uważane za kontrowersyjne, a osoby, które się na nie decydowały, zwykle były związane z ruchami kontrkulturowymi, czy subkulturami — w obecnych czasach wegańska dieta jest raczej uważana za wyraz głębokiego rozsądku, życia zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i dbania o planetę. Nie można również ująć takiej diecie właściwości prozdrowotnych. Samo Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, wskazuje, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest pełnowartościowym sposobem żywienia i korzystnie wpływa na stan zdrowia.

Dieta keto

Dieta keto to stosunkowo nowy sposób żywienia, który zyskuje coraz większą popularność, ponieważ charakteryzuje się szybkimi efektami w zakresie spadku na wadze. Zasady diety keto opierają się o poniższy rozdział makroskładników w diecie:

  • 75% to tłuszcze,
  • 20% to białko,
  • 5% to węglowodany.

Jak widać, dieta keto to spożywanie w większości tłuszczów, w mniejszym stopniu białek i praktycznie całkowita eliminacja z jadłospisu węglowodanów. Przy takim żywieniu organizm wchodzi w stan ketozy (w celu uzyskania energii zaczyna on rozkładać tłuszcz, a wątroba zaczyna produkcję ketonów). Takie żywienie, oprócz efektów widocznych jako spadek wagi, charakteryzuje się też obniżeniem poziomu cukru we krwi, a więc jest stosowana przy leczeniu cukrzycy, insulinooporności oraz miażdżycy.

Dieta z niskim IG

Indeks glikemiczny jest to parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. Produktami, które charakteryzują się wysokim IG, są m.in.: piwo, frytki, chipsy, białe pieczywo, makaron.

Z kolei niskim indeksem glikemicznym charakteryzują się: warzywa zielone, pomidory, czosnek, świeże morele, makaron sojowy, chleb żytni pełnoziarnisty oraz większość nasion roślin strączkowych. Warto zauważyć, że indeks glikemiczny zmienia się również zależnie od postaci przygotowania produktu, np. rozgotowany makaron będzie miał wysokie IG, ale w postaci al dente już niski, taka sama sytuacja jest np. z marchewką – surowa ma niskie IG, gotowana wysokie.

Dieta z niskim IG jest dla doskonała dla osób, które chorują na cukrzycę, insulinooporność lub zmagają się z nadwagą. Brak nagłych skoków cukru wpływa też na poziom energii w ciągu dnia.

Wszystkie z wymienionych powyżej diet znajdziesz w cateringu Pomelo. Sprawdź, która z nich będzie dla Ciebie najlepsza!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj