Zastanawiasz się, nad założeniem własnej restauracji i właśnie jesteś na etapie selekcjonowania wyposażenia? Zacznij od podstaw, czyli wyboru takich garnków, które ułatwią przygotowywanie potraw oraz skróca procesy gotowania.
Garnki restauracyjne, to nie do końca ten sam sprzęt co spotykany w domach jednorodzinnych. Garnki do profesjonalnego użycia są znacznie bardziej wytrzymałe, a surowcem do ich wykonania najczęściej jest stal nierdzewna. Ten materiał pozwala nie tylko utrzymać produkt w niezmienionym stale, ale również posiada dużą zdolność do przewodzenia ciepła – potrawy przygotowują się szybciej niż w garnku z żeliwa lub ceramiki.
Jakie garnki sprawdzą się w Twojej restauracji?
Zacznij od planu, w którym rozpiszesz swoje zapotrzebowanie. W dużej restauracji konieczny będzie zakup sporej liczby garnków i pojemników. W mniejszym barze, warto tak rozplanować zakup asortymentu, by nie zagracić niepotrzebnie kuchni.
Przechodząc do sedna, z pewnością będzie Ci potrzebnych kilka głębokich, wysokich garnków z pokrywką, o wymiarach mniej więcej 450×450 mm i pojemności np. 71 l.
W takim garnku przygotujesz codzienne dania dnia, a konstrukcja typu sandwich, czyli łączenia w sobie właściwości aluminium w zakresie rozprowadzania ciepła z trwałością i właściwościami magnetycznymi stali nierdzewnej umożliwi sprawne gotowanie.
Dobierane garnki powinny mieć uniwersalny kształt, by podczas przechowywania nie sprawiały kłopotu podczas układania na regałach, a także były wygodne podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw.
Dlaczego garnki gastronomiczne tak często wykonuje się ze stali nierdzewnej?
Ponieważ jest to jeden z najsolidniejszych materiałów, gdzie powierzchnia zewnętrzna jest w całości satynowana, a uchwyty ze stali mocowane są przy pomocy nitów. To wszystko dodaje garnkom nie tylko schludnego wyglądu, ale niebywałej wytrzymałości, która będzie sprawdzona na lata.
W dodatku, garnki gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej, sprawdzą się do zastosowania na niemal każdy rodzaj kuchenki. Można tu zastosować kuchenkę ceramiczną, gazową, indukcyjną, czy też elektryczną. Garnki wykonane w całości ze stali nierdzewnej, można także myć w zmywarkach.
Nie tylko garnki, ale i pojemniki gastronomiczne
W restauracji niezbędnym elementem wyposażenia kuchni będą także różnego rodzaju pojemniki ze stali nierdzewnej, w których można przechowywać żywność oraz przetrzymywać ją w lodówce lub piecach konwekcyjnych. Kilka pojemników o wysokości np. 150 mm, ułatwi segregację żywności i zaplanowanie jej przygotowania. Ponadto, pojemniki podobnie, jak garnki ze stali można umyć w zmywarkach.
Czy już wiesz, jaki sprzęt gastronomiczny wybrać? Spisz listę produktów i udaj się an zakupy!